Skip to main content

資本家から労働者へ力をシフトさせる路面運輸労組

ニュース

路面運輸業界は今、危機的状況にある。搾取、安全リスク、適正賃金・労働条件の欠如に起因する慢性的な労働者不足に対応し、労働者を守るための緊急措置が求められている。

マラケシュで開催されたITF路面運輸部会総会で、このような課題に正面から取り組むための大胆な5カ年計画が承認された。

ITFの「6つの要求」の一環として、向こう5年間の組織拡大、影響力行使、業界の変革のための組合間の国際的な連携も確認された。

「この計画の中心は、路面運輸労働者が日々直面している危険かつ持続不可能な圧力との闘いだ」 と ITF路面運輸部会のフレミング・オーバーガード議長(3F、デンマーク)は訴えた。「長時間労働による疲労蓄積から時間的なプレッシャーに起因する死亡事故まで、生命を脅かす事態が発生している」

問題の特定だけでなく、労働者に力をシフトさせ、グローバル・サプライチェーン全体で労働者保護を強化するために、断固たる行動をとることも確認された。

この戦略は、データに基づくマッピングやオルグ、世論喚起、企業目標への圧力行使、安全な労働条件確保のための新たな規制要求を含む包括的なアプローチを通じて、影響力を構築することに重点を置いている。

優先活動の一つとして、公正な賃金と適正な労働条件を確立するためにトラック運転手らが立ち上げたセーフレート・キャンペーンを世界的に拡大することも確認された。

セーフレートとは、賃金・労働条件の公正な基準を設定し、サプライチェーンのトップに位置する企業に対して、疲労や道路上の危険行為につながる圧力を軽減させることを義務付けるモデルである。

「オーストラリア、韓国、ブラジル、パラグアイ、米国、カナダ、そして日本での勝利を受け、セーフレートを世界中に拡大し、真のグローバル・スタンダードにしていく」とオーバーガードは述べた。

セーフレート・キャンペーンは今後、ラストワンマイル、グローバル・ロジスティクス、非正規労働者を採用する企業の事業など、路面運輸のあらゆる搾取を対象にしていく。

また、下請け労働者や非正規労働者を含め、業界全体の労働基準、人権、安全基準の引き上げを目指して、グローバル・ロジスティクス 企業に対してオルグ、交渉、影響力構築を行う加盟組合を支援する。 

企業別のグローバル・ネットワークや地域ネットワークを通じて、共通の使用者を持つ組合間の連帯も推進していく。

さらに、新たな優先活動分野として、長距離旅客輸送労働者の権利、労働条件、安全の向上が確認された。フリックスバス等の多国籍企業に代表される下請けやアウトソーシングのビジネスモデルに関しては、長時間労働、不規則なスケジュール、短い休憩時間、疲労、衛生 設備の利用、危険行為につながる圧力等の問題と闘っていくために、組合間の連携が必要となる。

搾取の対象となりやすい、国境を越えて働く非正規の路面運輸労働者のオルグを強化する動議も採択された。

ITFと加盟組合が地域別訓練プログラムの拡大、ベストプラクティスの収集、戦略的キャンペーンの実施を通じて、国境を超えて効果的にオルグし、労働条件向上を目指すものである。

NETWON(ネパール)とビハール州交通運輸従業員組合(インド)が、国境を越えて働くドライバーの公正な基準と保護を目標に共同提案した。

活動計画のもう一つの重要なポイントは、女性の参画推進である。路面運輸産業においては、女性労働者の利益代表が薄くなりがちで、インフラの整備不足、ワークライフバランスの欠如、あからさまな暴力・ハラスメント、ジェンダー差別など、女性労働者にとってのさまざまな障壁が存在する。

こうした障壁を取り除き、路面運輸産業の未来を形作る運動や交渉において女性に積極的な役割を果たしてもらうことが確認された。

女性代表に選出されたカリーナ・モヤノ(全国トラック運転手連盟)は次のように述べた。「私は世界中の女性のために闘う。アルゼンチンでは、右翼政府の労働組合に対するあらゆる政治的圧力に対抗している。そして、この闘争に女性が大きく関わっている」1030日にあらゆる交通運輸部門の労働者が全国ストを行う予定だ。政府が組合の要求に耳を傾けるよう、ITFの支援を望む」

都市交通担当副議長にジュリアン・エレット(ver.di、ドイツ)が選出され、 インドの「ひき逃げ防止法」に反対するデジタルキャンペーンを開始した。

「“アマゾン効果”によって底辺への競争がもたらされ、輸送会社は不可能な配送を実現させるために、賃金・安全性を犠牲にせざるを得なくなっている。世界的な戦略の必要性はこのことからも明らかだ」とITFのノエル・コード内陸運輸部長は語った。

「底辺への競争は世界中の路面運輸労働者に悲惨な結果をもたらしている。そして、組合はこれに反撃する」とコード部長は続けた。

Vägtransportarbetaresektionens konferens – 2024 års kongress

Vägtransportförbunden flyttar makten från kapitalet till arbetstagarna  

Vägtransportbranschen befinner sig i en kris som kräver omedelbara åtgärder för att skydda arbetstagarna och hantera extrem exploatering, säkerhetsrisker och den pågående påfrestningen orsakad av arbetskraftsbrist på grund av bristen på anständiga löner och villkor i branschen.

Idag godkände fackliga medlemmar en djärv femårsplan för att ta itu med dessa utmaningar på ITF:s vägtransportkonferens i Marrakech.

Som en del av sin vision för att uppfylla ITF:s sex globala krav åtog sig ombuden att samordna sig internationellt under de kommande fem åren för att öka antalet medlemmar i fackförbunden, utöva makt och förändra sin bransch.

”Kärnan i denna plan är kampen mot den farliga och ohållbara press som vägtransportarbetare utsätts för varje dag”, sade Flemming Overgaard, ordförande för ITF:s vägsektion på danska 3F. ”På grund av alltifrån trötthet orsakad av alltför långa arbetsdagar till dödsfall i trafiken på grund av orealistisk tidspress är konsekvenserna livshotande.”

Förbunden identifierade inte bara problemen utan åtog sig också att vidta beslutsamma åtgärder för att flytta över makten till arbetstagarna och genomdriva skydd i globala leveranskedjor.

Sektorsstrategin fokuserar på att bygga inflytande genom en övergripande ansats som omfattar datadriven kartläggning och organisering, att öka den allmänna medvetenheten, att utöva påtryckningar på företagens mål och att kräva nya regleringar som tryggar säkrare arbetsvillkor.

En viktig prioritering är att utöka den globala kampanjen Safe Rates, som inleddes av lastbilschaufförer för att skapa rättvisa löner och anständiga villkor.

Safe Rates är en modell för att fastställa rättvisa normer för löner och arbetsvillkor samt för att ställa krav på företagen i toppen av leveranskedjorna att minska press som leder till trötthet och osäkra arbetsrutiner på vägarna.

”Vi kommer att öka våra framgångar i Australien, Korea, Brasilien, Paraguay, USA, Kanada och Japan genom att sätta Safe Rates på kartan över hela världen och göra det till en global norm”, sade Overgaard.

Kampanjen kommer nu att utökas till att rikta in sig på exploatering inom alla aspekter av vägtransporter, inbegripet sista kilometern-leveranser, global logistik och verksamheten i företag som använder sig av icke-standardiserade anställningsformer.

Medlemsförbunden kommer att få stöd i att organisera sig, förhandla och bygga upp styrka hos globala logistikföretag med målet att höja standarderna för arbets- och människorätt samt säkerhetsstandarderna i hela branschen – även för underleverantörer samt arbetstagare med osäkra och informella anställningsförhållanden.  

Företagsspecifika globala och regionala nätverk kommer att bidra till att främja solidaritet mellan fackföreningar med gemensamma arbetsgivare.

Ett nytt prioriterat område i strategin för vägtransporter är att förbättra rättigheter, villkor och säkerhet för passagerartransport över långa sträckor. Affärsmodeller som bygger på underleverantörer och outsourcing – såsom multinationella företag som Flixbus – kräver samordnade fackliga motåtgärder för att motverka långa arbetstider, oregelbundna scheman, korta vilopauser, trötthet, bristande tillgång till sanitetsanläggningar och påtryckningar att delta i osäkra arbetsrutiner.  

På konferensen antog ombuden en motion om att öka stödet till organisering av gränsöverskridande och informella vägtransportarbetare, som ofta är de mest utsatta för exploatering.

Genom att utöka regionala utbildningsprogram, samla in bästa praxis och genomföra strategiska kampanjer kommer ITF och dess medlemsförbund att se till att arbetstagare kan organisera sig effektivt över landsgränserna för att förbättra lokala förhållanden.

NETWON (Nepal) och Transport Employees Union Bihar (Indien) lämnade gemensamt in en motion med målet att uppnå rättvisa normer och skydd för förare som arbetar över landsgränser.

En annan viktig del av planen är att främja inkludering av kvinnor inom vägtransporter. Kvinnliga arbetstagare är ofta underrepresenterade i sektorn och stöter på hinder i form av alltifrån brist på infrastruktur och dålig balans mellan arbete och fritid till direkt våld, trakasserier och diskriminering på grund av kön.

Ombuden åtog sig att undanröja dessa hinder och se till att kvinnor spelar en aktiv roll i kampanjer och förhandlingar som kommer att forma branschens framtid.

Den nyvalda globala kvinnorepresentanten Karina Moyano från Federación Nacional de Camioneros sa: ”Jag kommer att kämpa för kvinnors rättigheter över hela världen. I Argentina gör vi motstånd mot alla politiska påtryckningar som högerregeringen utövar på fackförbunden, och kvinnorna är starkt involverade i detta motstånd. Den 30 oktober kommer alla delar av transportsektorn att strejka i landet – och vi kommer att behöva ITF:s stöd för att få vår regering att lyssna på fackföreningarnas krav.”

Ombuden valde Julian Ehret (ver.di, Tyskland) till vice ordförande för stadstransporter, och lanserade en digital kampanj mot Indiens hit and run-lag.

”Behovet av denna globala strategi är tydligt mot bakgrund av ´Amazon-effekten´, som har lett till en kapplöpning mot botten och tvingat transportföretag att ta genvägar när det gäller löner och säkerhet för att uppfylla omöjliga leveranskrav”, säger Noel Coard, sekreterare för inlandstransportsektionerna på ITF.

”Den här kapplöpningen har fått katastrofala följder för vägtransportarbetare över hela världen, och facken kämpar emot.”
 

現場の声

ニュース

資本家から労働者へ力をシフトさせる路面運輸労組

路面運輸業界は今、危機的状況にある。搾取、安全リスク、適正賃金・労働条件の欠如に起因する慢性的な労働者不足に対応し、労働者を守るための緊急措置が求められている。 マラケシュで開催された ITF 路面運輸部会総会で、このような課題に正面から取り組むための大胆な 5 カ年計画が承認された。 ITF の「 6 つの要求」の一環として、向こう5年間の組織拡大、影響力行使
ニュース 記者発表資料

2024年のITFのアンケート調査より- 世論と対立する権利の取り締まり:世界中の89%の人々が労働者保護の強化を望んでいる

交通運輸労働者の権利と組合の要求に対する国民の支持は圧倒的であることが ITF の新しいグローバル世論調査で明らかになった。 マラケシュで開催される第 46 回 国際運輸労連 (ITF) 大会の 10 月 13 日 ( 日 ) の開幕に先立ち発表された「 2024 年 ITF グローバル世論調査」は、 15 カ国の 一般市民を対象に行ったもので、この 15 カ国で世界人口のほぼ 4 分の 1
ニュース

観光労働者アライアンスによるESG報告書:持続可能な観光産業の未来を確保するため、早急な労働・人権改革を要求

ロンドン -2024 年 9 月 27 日 - 国際運輸労連 (ITF) と国際食品労連 (IUF) の共同の取り組みの観光労働者アライアンスが、旅行・観光業における環境・社会・ガバナンス (ESG) の動向、予測、リスク、機会に関する画期的な調査報告書を発表した。  労働組合、企業、投資家、規制当局など、業界全体の多角的視点に基づき、報告書『 なぜ ESG の 「 S 」が重要なのか?:旅行